PC-School PC-School
VTEM skitter

VTEM skitter

VTEM skitter

Itt

mindenki jól érzi magát!

VTEM skitter

Játszva

mindent megtanítunk!

VTEM skitter

Igazodunk

az igényekhez!

VTEM skitter

Nyíregyháza

központjában megtalálnak!

 
Tanfolyamaink

Lakosság és céges csoportok számára az ECDL képzés mellett kínálunk grafikai, kiadványszerkesztő és webdesign képzéseket is!

Bővebben!


INGYEN KÉPZÉSEK

TÁMOGATOTT,
ingyenes képzések.

Kezdő és haladó képzésen a digitális eszközök használatát oktatjuk!

Bővebben!


Szolgáltatás

Nem csak tanítjuk,csináljuk is! Weblapok, webáruházak készítését, szórólapok, plakátok, könyvek nyomdai előkészítését!

Bővebben!

Photoshop leckék, tippek, trükkök, ötletek kezdőknek és haladóknak

Hogyan mentsünk webre PhotoShop-ban?

Képet webre menteni két formátumban érdemes: .gif és .jpg.

Mindkettő elég kis méretű tud lenni ahhoz, hogy gyorsan letöltődjön. Egy-két különbség van a két forma között:

A ".gif"
Max. 256 színt használhat, viszont ez ritkán zavaró. (Csak fényképek esetében, ott jobb a .jpg-t használni.) Legtöbbször ennyire sincs szükség, ezt lehet majd állítani mennyi is legyen. Jól alkalmazható pl. gombok mentésére, mivel áttetsző képpontokat (pixeleket) is képes tárolni (szemben a .jpg-gel). Veszteségességet ennél is lehet állítani, mint a .jpg-nél. Veszteség alatt homályosítást, torzulást, hasonló szinek egy kalap alá vételét értjük. Ha kicsi a veszteségesség szemmel szinte észrevehetetlen, a file mérete viszont csökken.
(A .gif-fel lehet mozgó képeket is készíteni. Erre viszont inkább a Macromedia Flash-t ajánlanám, ami ebben a legjobb. Az viszont egy külön művészet, úgyhogy inkább nem térek ki rá.)

A ".jpg"
Ez rengeteg színt használhat, és használ is. Ezért nagyon kicsi képeknél nem biztos, hogy érdemes erőltetni. Ökölszabály, hogy mindig olyan formába mentsünk, ami kisebb file-t generál, úgy hogy a hibákat még nem találjuk zavarónak.

Hogy lehet ilyen formába menteni?

1) Nyissuk meg az előző leckében elkészített gombot! (CTRL+O)
2) Üssünk CTRL+ALT+SHIFT+S-t! Bejön a mentés webre (Save For Web).
3) Válasszuk a 4-up-ot! Ez mindig jó, mert itt össze tudjuk hasonlítani, hogy pl. 32 színben, 64, vagy esetleg 128 színben érdemes mentenünk (.gif esetében).
4) Nézzük meg, mit is látunk. A képek közül az 1. az eredeti, hibátlan kép. Ehhez érdemes viszonyítani. A többit mi állíthatjuk, úgy ahogy tetszik.

A Settings néhány előre elkészített, gyakran felhasználható változatot takar. Alatta az első legördülő menüből választhatunk, hogy .gif-et vagy .jpg-t szeretnénk kapni. Válasszuk most a GIF-et. Alatta különböző algoritmusok vannak. (Ez alapján nevezi meg a gép a kép színeit). Legyen ez most Adaptive. Alatta már megint egy algoritmus, válasszuk a No dither-t. (Nem fontos, hogy tudjuk mit jelentenek ezek pontosan, mindig használhatjuk ezeket a beállításokat. Nincs nagy jelentőségük.)

Alatta a Transparency azt jelenti, hogy a képnek van-e áttetsző része. (Ha kipipáljuk, alatta még választhatunk egy plussz algoritmust ennek a használatához, de nem kötelező.)

Ami igazán érdekes az a: Lossy! Játsszunk vele egy kicsit, hamar rájövünk, hogyha túl magas ronda lesz a kép. Állítsuk 10-re!

Közben azt is megfigyelhetjük, hogy a kép mérete így kisebb, mintha a fenti érték 0 lenne. Ezt a kép alatt látjuk. Nekem ez most 1,548K. Ez alatt a szám alatt egy másik fontos dolog van: egy adott internetsebesség mellett milyen gyorsan töltődik le képünk. Lehet állítani, hogy milyen sebességre tervezünk. Jobb gomb a képen, majd listán válasszuk ki a megfelelőt. Pl. egy 9600 bps-es (kövület) modem sebességével ez 3 másodperc lenne. (Az idő mindig felfelé van kerekítve...)

A Color Table-ben látjuk a kép színeit. Ha kiválasztunk egyet kattintással, majd alatta a kicsi kockás mintára kattintunk akkor az adott szín áttetsző lesz. Többet is választhatunk, ha épp ez a célunk. (Tehát ezt kell használni a Transparency mellett, vagy eleve áttetsző (Transparent) háttérre rajzolni.) A Matte is fontos, ha már itt tartunk. Azt mondja meg, hogy milyen hátteret feltételezzen a Photoshop. Az áttetsző pontok ugyan áttetszőek, de ha a mellette lévő pontok élesen körvonalazódnak, ronda lesz az áttetsző rész(ek) körvonala. (Ez talán bonyolultan hangzik. Rajzoltam egyet áttetsző háttérre, majd mentettem fehér Matte-vel. Ha ezt az áttetsző képet most fekete hátterű weblapra helyezzük, az csúnya lesz. Itt egy példa: . Darabosak a szélei, nem mosódik bele a háttérbe. Ezt meg fekete Matte-val mentettem.)

Nem írtam még a .jpg beállításairól. Válasszuk most a JPEG feliratot a GIF helyére. Alatta 4 beállítás látható. Fentről lefelé javuló minőséget takarnak. Legyen mondjuk High! (Ez még elviselhető látványt nyújt.) Alatta a két beállítást tegyük üresbe! A Quality-vel finoman is beállíthatjuk a kép minőségét. A Blur elmossa a képet cserébe egy kis méretcsökkenésért. (Ritkán lehet hasznát venni.)

Most már mindenki el tudja menteni a gombot, úgy hogy kisméretű legyen.

A .psd formátumot érdemes mindig megtartani, mert azon még van lehetőségünk a szöveg módosítására.

Nézd meg a naptárban mikor lesz legközelebb ECDL vizsga nálunk!Kattints ide!

Az ECDL... tudj meg többet!

Mi is az az ECDL?

Európai Számítógép-használói Jogosítvány - European Computer Driving Licence

Az ECDL az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, amely nem elsősorban az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni. Az ECDL finn ötlet alapján 1996. óta létezik. Az ECDL gyártófüggetlen, minőségbiztosított, decentralizált módon megszerezhető és világszerte kellőképpen elterjedt, ezáltal az egyetlen, amely minden szempontból megfelel az EU e-Europe akcióterveknek. A bizonyítványt az EU csaknem valamennyi kormánya elismeri. Mi 2004-ben csatlakoztunk vizsgaközpontként.

Bővebben

Képzési ajánlataink!