PC-School PC-School
VTEM skitter

VTEM skitter

VTEM skitter

Itt

mindenki jól érzi magát!

VTEM skitter

Játszva

mindent megtanítunk!

VTEM skitter

Igazodunk

az igényekhez!

VTEM skitter

Nyíregyháza

központjában megtalálnak!

 
Tanfolyamaink

Lakosság és céges csoportok számára az ECDL képzés mellett kínálunk grafikai, kiadványszerkesztő és webdesign képzéseket is!

Bővebben!


INGYEN KÉPZÉSEK

TÁMOGATOTT,
ingyenes képzések.

Kezdő és haladó képzésen a digitális eszközök használatát oktatjuk!

Bővebben!


Szolgáltatás

Nem csak tanítjuk,csináljuk is! Weblapok, webáruházak készítését, szórólapok, plakátok, könyvek nyomdai előkészítését!

Bővebben!

Photoshop leckék, tippek, trükkök, ötletek kezdőknek és haladóknak

A legfontosabb menüpontok

Az elrontott lépéseket mindig az Edit/Step Backward (vagy CTRL+ALT+Z) paranccsal vonhatjuk vissza. Ha sok elrontott lépés van, használhatjuk a History panelt is a visszavonáshoz!

 

SELECT MENÜ

Kérjünk egy új dokumentumot, mondjuk 400*400-asat, fehér háttérrel, hogy kipróbálgathassuk a Select menü opcióit. Az új dokumentumon az M vagy L eszközökkel jelöljünk ki egy tetszőleges részletet. (Ne legyen túl kicsi, se túl nagy. Kb. a kép közepe táján legyen a kijelölés, és kb. az egész kép területének negyede legyen.) Majd nézzük a Select menü opcióit:

All: Mindent kijelöl. tehát az aktuális réteg teljes felületét. (Ha kipróbáltuk, vonjuk vissza CTRL + Z-vel.)
Inverse: Megfordítja a kijelölést. Vagyis a kijelölt dolgok nem- kijelöltek lesznek, a nem-kijelöltek pedig ki lesznek jelölve. (Ha kipróbáltuk,vonjuk vissza CTRL + Z-vel, vagy megint fordítsuk meg a kijelölést.)
Modify: módosíthatjuk a kijelölést.
Border: keretet konvertál a kijelölésből, vagyis az általunk megadott értéknek megfelelő szélességű sávot csinál a kijelölésből. (Ha kipróbáltuk, vonjuk vissza CTRL + Z-vel.)
Smooth: lekerekíti a kijelölést az általunk megadott mértékben. (Ha kipróbáltuk, a változatosság kedvéért vonjuk vissza CTRL + Z-vel.)
Expand: Megnöveli a kijelölt területet, az általunk megadott értékkel.
Contract: Csökkenti a kijelölést az általunk megadott mértékben.
Feather: Ez már érdekeseb opció, használatának bemutatásához nyissunk meg egy tetszőleges képet, majd ismét jelöljük ki annak egy részletét a szabályos vagy szabálytalan kijelölővel. Ezután menjünk rá a feather opcióra, és adjunk neki mondjuk 30-as értéket. Látszólag semmi nem történt. Azonban most nyomjuk le a backspace (visszafelé mutató nyíl a billentyűzeten) gombot a klaviatúrán. Bizony, a kijelölt rész szélei "finomak", fokozatosak, nem pedig éles kontúr határolja őket. Ha ugyanezt a feather opció nélkül tettük volna meg (hogy backspace-el kivágjuk a kijelölt részt), akkor a kivágás széle éles maradt volna.

LAYER MENÜ

Ismét készítsünk elő egy dokumentumot, hogy gyakorolhassuk a Layer menü opcióit. Nyissunk meg egy tetszőleges képet, majd jelöljünk ki rajta egy tetszőleges részt, mint az előbb. (Pl. egy alakot, vagy egy formát, vagy bármit.) Azután nyomjuk le a CTRL + C gombokat a kijelölt rész másolásához, és nyomjuk meg a CTRL + V-t. A kijelölt rész bemásolódik egy új rétegre. Legyen ez az újonnan keletkezett réteg az aktív réteg (az aktív réteget onnan ismerjük meg, hogy kék színnel van jelölve a layers eszköztárban). Tehát most ezen a rétegen fogjuk kipróbálni a Layer eszköztár parancsait. (Miután kipróbálta az egyes opciókat, lehetőleg rögtön vond is vissza azokat egy CTRL + Z paranccsal, mert ha egyszerre több effektet is ad egy rétegnek, nem fogja látni igazán, hogy mi történik.)

A Layer menü fontosabb parancsait:

New: Itt hozhatunk létre új, üres rétegeket a New layer paranccsal.
Effects: Az egyik leghasznosabb opció, itt effektezhetjük a rétegeket. (Fontos! A szöveg rétegeket is itt tudjuk effektezni!)
Drop Shadow: Árnyékot ad a rétegnek. Beálíthatjuk, hogy milyen szögből, milyen távolságra, milyen intenzitású és színű árnyékot szeretnénk.
Outer Glow: külső fénylés, olyan érzetet kelt, mintha a réteg széle kívülről fénylene. Próbálgassuk a beállításokat tetszőlegesen.
Inner glow: belső fénylés, hasonló az előzőhöz, ezt is próbálgassuk ki.
Bevel and emboss: ezen belül újabb négy effektezésből választhatunk, ha a megnyíló ablakban a style lenyitható menüben kiválasztjuk a lehetőségeket. Domboríthatjuk a réteget, vagy benyomhatjuk többféle képpen. Az angle, depht, blur opciókkal állíthatjuk a domborúság vagy benyomás szögét, mélységét, és szélességét.

FILTER MENÜ

Ennek a szemléltetéséhez nyissunk meg egy tetszőleges, lehetőleg színes, nagyobb képet, és próbálgassuk végig, hogy melyik filter mit tud. Próbáljuk ki a különféle beállításokat mindegyiknél, amíg meg nem unjuk.

IMAGE MENÜ

Ebben a menüben leginkább a kép vagy a kijelölt terület, réteg színével kapcsolatos beállításokat végezhetjük el. Tehát nyissunk meg egy tetszőleges, lehetőleg színes képet, és vagy a teljes képen próbáljuk ki a bellításokat, vagy jelöljünk ki a kijelölő eszközökkel egy tetszőleges terültetet, és azon próbáljuk ki az image menü opcióit.

A legfontosabbak:

Mode: itt állíthatjuk be a képünk szín-módját. Optimális esetben ez RGB kell, hogy legyen, ha nem RGB a képünk színe, akkor esetleg néhány effektet nem tudunk rajta elvégezni. Pl. ha .gif vagy .bmp képet nyitunk meg, előbb mindenképpen pipáljuk be az RGB opciót ebben a menüpontban.

Az Adjust menü fontosabb opciói:
Color balance: a cián, magenta, és sárga szín egymáshoz való arányát állíthatjuk a képen. Az itt lévő opciók mind nagyon jó szolgálatot tesznek, ha kontár módon beszkennelt, vagy eltorzult színű képpel van dolgunk, és szeretnénk belőle élvezhető képet csinálni.
Brightness/Contrast: világosság és kontraszt.
Hue/Saturation: három opció együttes beállítására ad lehetőséget. A három csúszkán álíthatjuk be az értékeket. A Hue a kép színét módosítja, a Saturation a színek intenzitását (ha minimumra vesszük, a kép fakete-fehér lesz), a Lightness pedig értelemszerűen a világosságot módosítja. Még ugyanennél a menüpontnál tudjuk egyetlen színárnyalatúvá (pl. csak pirossá, csak kékké) alakítani a képet, méghozzá úgy, hogy itt bepipáljuk a Colorize opciót.
Invert: megfordítja a színeket, negatívvá alakít.

Az Image menüben:
Image Size: A képünk méretét módosíthatjuk, vagyis nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük a képet.
Rotate Canvas: A teljes képet forgathatjuk. Tetszőlegesen 90 fokkal, 180 fokkal, vagy akár általunk megadott fokkal (az Arbitary menüben). Illetve itt tükrözhetjük is a képet vízszintes és függőleges irányban. (Flip)

EDIT MENÜ

Az Edit menüben leginkább kijelölt területeket módosíthatunk, tehát megint nyissunk meg egy tetszőleges képet, és jelöljünk rajta egy tetszőleges részt az opciók szemléltetéséhez.

Az Edit menüben leginkább a Transform menüpont parancsai az érdekesek ezek a következőek:
Scale: Nyújthatjuk, növelhetjük a kijelölt részletet. Ha a kijelölt részt az egyik sarkánál fogjuk meg, és azt a SHIFT gomb nyomvatartása mellett húzzuk az egérrel, akkor a kijelölt részt méretarányosan nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük. Ha beállítottuk a megfelelő méretet, Enterrel nyugtázzuk a feladat elvégzését.
Stroke: Ezzel tudunk a kijelölt képrészleteknek, vagy szövegeknek keretet adni. A keret szélességét és helyzetét beállíthatjuk a megnyíló ablakban. A Keret olyan színű lesz, amilyen az aktuális, kiválasztott színünk.
Rotate: Forgatás. Az egér segítségével forgathatjuk a képrészletet. Ha beállítottuk a megfelelő méretet, Enterrel nyugtázzuk a feladat elvégzését.
A többi transform parancs nem olyan fontos, de ki lehet őket próbálgatni. (Ajánlom még a Free Transform-ot, amit szintén Enterrel nyugtázhatunk.)

Nézd meg a naptárban mikor lesz legközelebb ECDL vizsga nálunk!Kattints ide!

Az ECDL... tudj meg többet!

Mi is az az ECDL?

Európai Számítógép-használói Jogosítvány - European Computer Driving Licence

Az ECDL az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, amely nem elsősorban az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni. Az ECDL finn ötlet alapján 1996. óta létezik. Az ECDL gyártófüggetlen, minőségbiztosított, decentralizált módon megszerezhető és világszerte kellőképpen elterjedt, ezáltal az egyetlen, amely minden szempontból megfelel az EU e-Europe akcióterveknek. A bizonyítványt az EU csaknem valamennyi kormánya elismeri. Mi 2004-ben csatlakoztunk vizsgaközpontként.

Bővebben

Képzési ajánlataink!